Monday, March 01, 2010

Ciao Italia

Nu är jag i Italien och har varit här i nästan en månad.
Jag kan inte säga så himla mycket mer än att jag trivs som fisken i vattnet. Sol, skidåkning, god mat, trevliga människor. Italien är himla fascinerande såklart!
Jag har aldrig sett så många fimpar i backen (vi snackar under liften). Jag har aldrig sett så många overaller i backen (vi snackar 80 och 90 tal). Jag har aldrig ätit så mycket god mat (vi snackar inte pommes och skräp). Jag har aldrig varit så social. Jag har nog aldrig haft ett bättre jobb;)
Jag hoppas lära mig lite bättre italienska, vilket är svårt eftersom jag mest umgås med svenskar. Dock får jag agera mellanhand i många konversationer och det är ju ett lärotillfälle så gott som något annat!

Men nu tänkte jag prata lite mat, det tar nämligen upp så himla mycket av min vardag!
Jag hoppas komma hem utan att ha gått upp en massa i vikt, och här spelar ovannämnda mat stor roll. Kvällen börjar med antipastibuffé, mest grönsaker av kallt och varmt slag. Någon pizzabit eller en bit friterad äggplanta. Är man här väldigt hungrig måste man passa sig så man inte föräter sig och inte har plats för resten av menyn.
Härefter följer primi piatti, en risotto, soppa eller pasta. Om kött serveras i denna rätt är det mestadels för att ge lite smak och karaktär. Även här får man passa sig så man inte äter för mycket, min vana har lärt mig att INTE tömma tallriken på denna rätt... Jag vet att det går emot allt man lärt sig under sin uppväxt (men jag tror att denna taktik kommer bespara mig att behöva gå upp flera storlekar klädesmässigt).
Efter detta kommer secondi piatti, en kött- eller fiskrätt som traditionellt endast brukar bestå av en bit tillagat djur på en tallrik (ursäkta min rättframhet). Här har nog italienarna lärt sig att detta kan framstå som "ocharmigt" så oftast får man på hotell en köttbit (eller fisk, som sagt) med lite potatis. Och ibland en citronbit att pressa över. Så enkelt kan det vara att bli mätt!
Jo, icke att förglömma så kommer ju efterrätten (dolci) därpå! Tiramisu, gelato (glass) listan är lång... Denna rätt är nästan för god för att hoppa över och jag försöker göra det då och då...=)

Sammanfattningsvis får man nog säga att även om italienarna inte serverar tallriksmodellen på EN tallrik (som vi gör i gamla svedala) så gör de det med råga på fyra olika tallrikar! Jag kan ju inget annat än att gilla läget och om det inntebär att man aldrig går hungrig- then so be it!

No comments: